четвртак, 06 октобар 2022

Часопис Енергија, економија, екологија

    Енергија, економија, екологија је научно-стручни часопис доминантно фокусиран на објављивање научних, стручних и привредних радова и информација из земље и света из мултидисциплинарног енергетског сектора. Часопис има за циљ да буде водећа национална платформа која објављује рецензиране радове и која служи као ауторитативни извор информација за анализе, прегледе и евалуације у вези са енергетиком. 
     
    Часопис покрива истраживања у областима планирања и експлоатације енергетских система, почевши од примарних ресурса, па преко производње свих облика енергије, затим преноса, односно транспорта енергије, и на крају до тема из области дистрибуције и потрошње енергије. Поред тога, часопис покрива и области производње опреме и материјала, изградње енергетских објеката и постројења, и посебно област заштите животне средине, или шире формулисано, сва истраживања и развој у области интегралне енергетике, која су у вези са питањима енергије, екологије и економије. У часопису се такође објављују истраживања из области електротехнике, машинства, инжењерства заштите животне средине и других инжењерских дисциплина, са фокусом на енергетску анализу, енергетско моделирање и предвиђање, интегрисане енергетске системе, енергетско планирање и управљање производњом и потрошњом енергије. У часопису су такође добродошли прикази истраживања о сродним темама, као што су газдовање енергијом, енергетска ефикасност, снабдевање и потрошња електричне енергије, складиштење енергије, коришћење енергије у индустрији, јавним и стамбеним зградама, јавним и комуналним делатностима, као и о економским и политичким питањима, под условом да су такве теме релевантне у ширем енергетском контексту. Часопис посебну пажњу поклања радовима из области енергетске транзиције, односно из проблематике декарбонизације енергетског сектора са нагласком на широкој примени обновљивих извора енергије.
     
   

Први број часописа је штампан 1996. године. Часопис излази тромесечно, а по потреби, ванредно се штампају и специјална издања.

     
    Рaдoви сe oбjaвљуjу нa српскoм, oднoснo српскохрватскoм језику (према ISO 639-3 класификацији - српскохрватски макројезик) или eнглeскoм jeзику.
     
    Према мишљењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, часопис је публикација од посебног интереса за науку.
     

Издавач: Савез енергетичара

                         

Пoследње издање

Naslovna.jpg

Број 1, година XXIV, март, 2022

ISSN: 0354-8651, e-ISSN: 2812-7528                          

Контакт e-пoштaОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

                         
                           
                             
                             

 

Часопис Енергија, економија, екологија је доступан у режиму отвореног приступа. Чланци објављени у часопису могу се бесплатно преузети са линка (DoiУБКГ), и користити у складу са лиценцом Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

CCL

Часопис Енергија, економија, екологија не наплаћује APC (Article Processing Charge).

Поступак предавања рукописа, рецензија и објављивање радова су бесплатни.

 

 

Flag Counter

 

Енергетика 2022.

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Савез енергетичара 

ПИБ: 100066754 
Мат. број: 07057695

Динарски рачун:
325-950060001266482 
Војвођанска банка

Девизни рачун ЕВРО:
IBAN: RS35325960160000189665
SWIFT: OTPVRS22
 

Проф. др Никола Рајаковић

Електротехнички факултет
Универзитета у Београду
Булевар краља Александра 73
11120 Београд
Србија

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 logo pecat