среда, 07 јун 2023

Поводом Округлог стола

„ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА И СОVІD – 19“

 

одржаног у Привредној комори Србије у Београду 14. октобра 2020. године
у организацији ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
Савеза енергетичара и Привредне коморе Србије

 

     Савез енергетичара је одмах по завршетку свог 35. међународног саветовања „Енергетика 2020“, одржаног на Златибору од 21. до 24. јуна ове године,које је својом успешном организацијом, бројем учесника, подршком привреде из земље и иностранства,квалитететом презентираних научних радоваи изванредним тематским панелима, а све то у условима COVID-19 пандемијебез и једног случаја преноса ове савремене високо заразне болести, предложио Привредној комори Србије да заједно 14. октобра 2020. организују Округли сто под насловом „Енергетска транзиција и COVID-19“. Комора је оберучке прихватила предлог, јер се привреда коју представља суочила са бројним тешкоћама и изазовима које је пандемијаCOVID-19 донела са собом. Одмах је усаглашено да циљ Округлог стола треба да буде да се током отвореног дијалога привреде, представника институција и шире друштвене заједнице пронађу оптимална решења за несметано функционисање енергетског сектора Србије у условима пандемије COVID-19, болести коју изазива нови вирус SARS-CoV-2, али и да се, у вези са ситуацијом коју ова пандемија намеће, размотре одговарајући развојни проблеми и мере за њихово превазилажење.

 

     Током округлог стола, а након поздравних речи организатора и представника државних институција, и након уводних обраћања на следеће теме:

 

     констатовано је да је пандемија СОVІD-19 условила значајно смањење потрошње енергената као и промену структуре потрошње електричне енергије. Изразит пад потрошње је забележен у индустрији и административно-комерцијалном сектору, а утврђено је и повећање потрошње електричне енергије у сектору домаћинства. У оваквим околностима нашли су се и готово сви електроенергетски системи европских земаља. Промене су биле значајне иу сектору нафте и нафтних деривата као и у сектору гаса. Анализа реакција берзи електричне енергије, економских последица пандемије и учињених одговора регулаторнихтела на ове изазове била је од великог интереса за учеснике округлог стола, како за оне који су физички били у сали, тако и за оне који су уживо пратили округли сто путем електронских мрежа.

     На Округлом столу је посебна пажња посвећена осветљавању утицаја пандемије на брзину енергетске транзиције и могућихправаца и динамике њеногразвоја.То је била и прилика да се размотри у коликој мери постојећа Стратегија развоја енергетике Републике Србије може бити поуздан ослонац у развоју енергетике у постпандемијском времену, као и у сличним приликама које у средњерочном и дугорочном периоду могу задесити нашу и друштвене заједнице из окружења, те да се закључи да се одмах мора приступити корекцији постојеће, односно изради нове, Стратегије у којој ће ослањање на обновљиве изворе енергије бити експлицитније и снажније изражено. У тој Стратегији мора још више доћи до изражаја мултисекторски карактер домаће енергетике, који је актуелна пандемија СОVІD-19 по први пут у историји повезала са здравственим стањем нације.

     На стварању научно-стручних подлога за имплементацију у праксу закључака 35. међународног Саветовања „Енергетика 2020“ и закључака овог Округлог стола, Савез енергетчара ће наставити посвећено да ради заједно са надлежним државним органима, Привредном комором, САНУ, АИНС и универзитетима. Надамо се да ће и наши будући резултати потврдити организационо-научно-стручне квалитете и предузетнички карактер Савез енергетичара који су били и остали стогодишњи стубови развоја српског енергетског сектора и који су помогли да се наш Савез успостави као поуздани незаобилазан партнер привреде Србије и региона југоисточне Европе.

    Волели бисмо када би нам се у следећој календарској години придружиле и друге научно-струковне организације, тако да Србија не остане са само два успешна квалитетна научно-стручна скупа као ове године, чији је организатор био Савез енергетичара.

 

Проф. др Милун Бабић

Председник Скупштине Савеза енергетичара

Проф. др Никола Рајаковић

Председник Савеза енергетичара

 

 

Чланак из ЕПС Енергије у целини  >>

Галерија слика   >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Енергетика 2022.

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Савез енергетичара 

ПИБ: 100066754 
Мат. број: 07057695

Динарски рачун:
325-950060001266482 
Војвођанска банка

Девизни рачун ЕВРО:
IBAN: RS35325960160000189665
SWIFT: OTPVRS22
 

Проф. др Никола Рајаковић

Електротехнички факултет
Универзитета у Београду
Булевар краља Александра 73
11120 Београд
Србија

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 logo pecat

 

 

 

 

 

САВЕЗ ЕНЕРГЕТИЧАРА